Posted by
Blog

Η ομοφοβία και ο σεξισμός έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρά τα όσα κάνουν οι ομοφυλόφιλοι για να καταπνίξουν άσχημες συμπεριφορές. Όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε άλλα μέρη αυτού του κόσμου, διαπιστώνεται η μορφή της μάστιγας αυτής, που χωλαίνει την κοινωνία αλλά και όσα την αφορούν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών που να ασχολούνται με την ραπ; Γιατί πλέον οι rappers και οι MCs πρέπει να δείχνουν αναγκαστικά το αρρενωπό πρότυπο στο κοινό του;

Αναλυτικότερα , ένας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους rappers, Eminem , έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, βάσει πάντα τα λεγόμενα του ίδιου και των στίχων του : «τα λόγια μου είναι σαν ακονισμένο μαχαίρι / αν είσαι αδελφή ή λεσβία θα στο μπήξω στο κεφάλι’» και «με ρωτάς αν σιχαίνομαι τις αδελφές; Εσύ τι λες;’». Φυσικά, πότε δεν αφορίστηκε τις ευθύνες των λόγων του, καθώς η μουσική βιομηχανία φρόντιζε πάντα να διοργανώνει συναυλίες «εξιλέωσης»” ή και με απλές δηλώσεις του ίδιου: «άμα κάποιοι θέλουν ίσα δικαιώματα στη δυστυχία, ας τους τα δώσουμε» (δήλωση υποστήριξης για το γάμο των gay). Δεν προσπαθώ να μειώσω σε καμία περίπτωση την δουλειά του, τον κόπο του και τις επιτυχίες του, απλά αυτές είναι οι δηλώσεις του ίδιου “Rap God”.

Την καλύτερη απάντηση έδωσε ο Macklemore με το τραγούδι Same Love. Παρά το γεγονός ότι δεν συγκέντρωσε τόσες προβολές όσες ο Eminem, μετατράπηκε σε έναν ύμνο του κινήματος υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου. Όλο το κοινό του εξέφρασε την επιθυμία μείωσης της ομοφοβίας μέσω του YouTube, υποστηρίζοντας τους στίχους του ίδιου του καλλιτέχνη: “But Ι can’t change even if Ι tried, even if Ι wanted to”. Την ίδια στιγμή, ο Lil Nas X, σύγχρονος καλλιτέχνης της αμερικάνικης hip hop μουσικής, με το τραγούδι «Old town road», θέλησε και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ως ένα βαθμό κατάφερε να αλλάξει την «ομοφοβική κουλτούρα του hip hop». Ο καλλιτέχνης μάλιστα υποστηρίζει πως «I feel like I’m opening the doors for more people. That they feel more comfortable (being out). Especially in the hip-hop community. It’s still not accepted».

Στην όχθη της ελληνικής ραπ σκηνής, όταν το ΒΔΕΛΥΓΜΑ ρωτήθηκε «Πώς είναι να είσαι ένας ανοιχτά γκέι καλλιτέχνης που κάνει hip hop μουσική;» εκείνος απάντησε: «Είναι δύσκολο, αλλά προσωπικά μου είναι αρκετά πιο εύκολο να κάνω hip hopμουσική στην Αθήνα […]. Γενικά, δεν θέλω να επεκταθώ, επειδή τα γεγονότα ξεκίνησαν το 2013, τώρα έχουμε 2018 και συνεχίζονται. Καταλαβαίνεις, επομένως, ότι ένας άνθρωπος έχει και μια αντοχή, κάποια όρια και όταν με βλέπεις να γίνομαι προκλητικά ειρωνικός στις απαντήσεις μου, λάβε πρώτα υπόψη το πόσες φορές έχω κάτσει να απαντήσω σοβαρά και ήρεμα χωρίς αποτέλεσμα. Θέλω να παραθέσω και μια λεπτομερή απάντηση που αφορά τα αρχικά γεγονότα, για όποιον/α ενδιαφέρεται. Σε όσους ακόμη ασχολούνται με το αν είμαι ομοφοβικός ή σεξιστής, έχω να προτείνω να επικεντρωθούν στο κυρίαρχο ρεύμα που χρησιμοποιεί τη λέξη «αδερφάρες» και «πουτάνες» τρεις φορές ανά δύο στίχους και να σταματήσουν επιτέλους να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του να ενοχλούν εμένα προσωπικά. Κατά συμπέρασμα, το να είμαι ένας ανοιχτά γκέι καλλιτέχνης που κάνει rap στην Ελλάδα, δεν είναι όπως αρχικά περίμενα”. 

Παράλληλα, όσο αφορά τον σεξισμό , ειδικότερα μέσα στον χώρο της ραπ μουσικής μπορούμε να παρατηρήσουμε πως υπάρχει μικρό ποσοστό γυναικών πάνω σε αυτά τα δύο είδη. Η Mi55t που ασχολείται με την ραπ πιστεύει πως «Ο χώρος του hip-hop είναι κατά βάση ανδροκρατούμενος, με ελάχιστες γυναικείες παρουσίες. Δεν είναι θέμα ποσότητας ή αναλογίας. Υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω που θα μπορούσαν να το κάνουν. Είναι θέμα στερεοτύπων. Έχει περάσει σαν δεδομένο, σε κοινό και καλλιτέχνες, πως το rap δεν είναι γυναικεία υπόθεση, ειδικά στην Ελλάδα. Δυστυχώς, μία μουσική που από τις ρίζες της είναι αντιδραστική και αντιρατσιστική, εμπεριέχει φαλλοκρατικές και σεξιστικές απόψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να μπει μια γυναίκα στον χώρο πρέπει να είναι δυναμική και αποφασιστική και να μπορεί να υποστηρίξει όσα πρεσβεύει ώστε να γίνει αποδεκτή. Για μένα πάντως, το τσαγανό που θέλει το rap το δείχνεις μέσα απ’ τις ρίμες σου, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα. Όπως και να ‘χει, εμείς οι λίγες, να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να «τιμάμε τα παντελόνια μας»». 

Παρόμοια άποψη, ταυτόχρονα όμως και υποστηρικτική εξέφρασε και η Ροή , η οποία θεωρεί πως οι άνδρες δεν «φταίνε» για την απουσία πολλών femcees (γυναίκες rappers: από το female και το MCs), επισημαίνοντας ότι «το γυναικείο ραπ βγάζει κάτι το διαφορετικό, δεν πρέπει να το φοβόμαστε».

Δεν μπορεί να αγνοηθεί , φυσικά, το γεγονός ότι σε πολλούς στίχους της trap μουσικής (new school rap) περιλαμβάνονται σεξιστικές λέξεις. Trappers ,όπως ο Snik, Polo, Tus,Ypo, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν στους στίχους τους χυδαιολογίες (κυρίως ανάρμοστες φράσεις που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό), πράγμα που ωθεί το κοινό, ιδίως νέους, να υιοθετούν τέτοιες σκέψεις αλλά και νοοτροπίες. Ο Mente Fuerte, ωστόσο, δηλώνει στην ερώτηση που του υποβλήθηκε στο Vice, σχετικά με τις σεξιστικές εικόνες και στίχους που αφορούν κυρίως τις γυναίκες, ότι: «Κατά καιρούς το έχουμε κάνει όλοι. Με το «Caliente» και κάποια άλλα κομμάτια του δίσκου, όπως το «Morena», θέλω να δείξω ότι οι γυναίκες είναι σημαντικές. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να μη δείξουμε κώλους ή παρόμοιες εικόνες. Η γυναίκα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στον πλανήτη, σε ανεβάζει και σε κατεβάζει. Τι πιο όμορφο από το να μιλάς για τον έρωτα; Φτάνει το γκανγκστεριλίκι, το οποίο οι περισσότεροι δεν το έχουν ζήσει καν. Σέβομαι τις γυναίκες και όπου τις έχω κράξει είναι λόγω των συναισθημάτων που είχα εκείνη την εποχή, με στίχους που μιλούσαν για συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι όλες τις γυναίκες. Καμιά φορά το παρακάνουμε λίγο και πρέπει να το διορθώσουμε αυτό».

Ανεξάρτητα με την μουσική , η ομοφοβία και ο σεξισμός πάντα θα υπάρχουν ,προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και οι απόψεις πάντα θα διίστανται! Τα πιστεύω του κάθε καλλιτέχνη θα πρέπει να εκφράζονται έτσι, ώστε να μην θίγουν κανένα άτομο πόσο μάλλον τις προτιμήσεις του, αλλά να προσπαθούν να εκπροσωπούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, καταργώντας την ομοφοβία και τον σεξισμό που διέπουν την σημερινή εποχή. 

Πηγές: 
1.https://www.vice.com/…/bdelygma-h-mona3ia-toy-na-eisai-enas…
2.https://www.vice.com/…/mente-fuerte-exoyme-ri3ei-xronia-doy…
3.https://www.scmp.com/…/lil-nas-x-frank-ocean-gay-rappers-ch…
4.https://www.vice.com/gr/article/xy8d3z/ellinides-rapers

Διαβάστε επίσης