Posted by
Blog

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά! Με μουσική πορεία πάνω από 10 χρόνια , αυτό το συγκρότημα έχει γράψει την ιστορία του και έχει ριζώσει για τα καλά μέσα στις ζωές και τις καρδιές μας. Δύο ονόματα μια ιστορία. Από Ορθολογιστές έως Rationalistas έχουν συνδέσει τον ήχο και το στίχο τους με τον δρόμο, την επανάσταση και με την ελληνική Hip Hop κουλτούρα… Αλλά για πάμε να δούμε τι μας είπαν και οι ίδιοι.

  • Πώς ξεκίνησε για τον καθένα ξεχωριστά η ενασχόληση με το hip-hop;

SXO : Αρχικά οι επιρροές όπως για τους περισσότερους ξεκίνησαν μέσα από την γειτονιά. Γενικά είμαστε από μια λαϊκή συνοικία, ως πιτσιρικάς στην περίοδο της εφηβείας ήμουν σε μια φάση αναζήτησης και εξέγερσης και σε συνδυασμό  με την ρομαντική παραβατικότητα που εξέφραζε ως ήχος είχε ως αποτέλεσμα το hip hop να έρθει πολύ φυσικά στην ζωή μου σε ηλικία 13 ετών. Στα 15 δειλά δειλά ξεκίνησα να λέω 5-6 χαζομάρες και να τις ηχογραφώ σε κασετόφωνα πάνω σε ό,τι instrumentals έβρισκα από κασέτες εκείνη την περίοδο, καθώς τότε δεν παίζανε και υπολογιστές όπως τώρα. Ε και κάπου εκεί μαζευτήκαμε οι δύο παλαβοί του σχολείου, που ήμασταν εγώ και ο Loop, σε ένα άλλο σχολείο μαζεύτηκαν άλλοι δύο παλαβοί, γνωριστήκαμε, γίναμε ομάδα και τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία.

ΤNT : Εγώ ήμουν στους άλλους δύο παλαβούς παρέα με τον Bayman που ήταν παραγωγός από τότε και πηγαίναμε σε διάφορα live, ενώ ταυτόχρονα γράφαμε κομμάτια. Εκείνη την περίοδο δεν έκαναν πολλοί hip-hop, οπότε γνωρίσαμε τα παιδιά και κολλήσαμε ως παρέα. Έπειτα μας έγινε η πρόταση από τα παιδιά να κάνουμε μουσική μαζί και έτσι μπήκαμε να δώσουμε το ταλέντο που δεν είχαν τότε τα παιδιά (γέλια).

BΑΥΜΑΝ : Αρχικά εγώ και ο Γιάννης (TNT) ήμασταν σε ένα συγκρότημα, τους «32 streets», το οποίο διαλύθηκε και μπήκαμε στους «Ορθολογιστές».Το συγκρότημα αρχικά είχε πέντε μέλη .Τα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Loop και ο Sxo .Στην συνέχεια προστέθηκαν ο Ζωγράφος ,ο Tnt και εγώ. Για την ιστορία, μιας και κλείνουμε 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου το «Απ’ τον δρόμο», από την πρώτη σύνθεση αποχώρησε αρχικά ο Ζωγράφος στην συνέχεια ο Loop και τον τελευταίο ένα χρόνο είναι μαζί μας ένα τέταρτο μέλος ο Dj Gzas.

  • Θα κάνατε κάποια αλλαγή στην μουσική σας;

TNT: Πολλοί στο hip hop γίνονται αρεστοί, διότι το αυτί του κοινού έχει εκπαιδευτεί να ακούει ό,τι μαλακία λέγαμε πιθανόν εμείς ή και οι υπόλοιποι τα οποία προέρχονται από στόματα εφήβων και εικοσάχρονων. Μεγαλώνοντας όμως κατασταλάζεις και παίρνεις θέση σε κάποια πράγματα τα οποία αρμόζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε πιο έξυπνους ανθρώπους μικρότερους ηλικιακά. Αυτό έχουμε κάνει και εμείς, ουσιαστικά έχουμε αλλάξει την μουσική μας κυρίως στο στιχουργικό κομμάτι. Λέμε πιο βάσιμα πράγματα τα οποία πρέπει να αναπαράγονται, ενώ επιλέγουμε να μην πούμε πράγματα τα οποία δεν πρέπει να αναπαράγονται, γιατί έχουν στερεότυπα μέσα τους. Πλέον θέλουμε να βγάζουμε υλικό που θα εκφράζει τον καθένα, δεν θα αποκλείει κανέναν έτσι ώστε να κοιμόμαστε καλά τα βράδια. Για παράδειγμα έχουμε και φίλους και γουστάρουμε να έρχονται και gay και λεσβίες, δεν γουστάρουμε φασίστες, σεξιστές, αυτά που λέμε και στα κομμάτια μας δηλαδή.

SXO: Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε στερεότυπα τα οποία είναι ριζωμένα στο κεφάλι των περισσότερων. Με χονδροειδέστατο και υποσυνείδητο τρόπο γίνεται αναπαραγωγή όρων , προτάσεων και κουλτουρών που δεν έχουν κανέναν λόγω να αναπαράγονται. Μπορεί να φαίνεται αθώο και πως είναι απλά μια λέξη, όμως πρέπει κάποια στιγμή να τραβηχτεί μια γραμμή. Μέσω της μουσικής περνάς στον άλλον όλη την κοσμοθεωρία σου ,εφόσον απευθύνεσαι σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων καλό είναι να μην αναπαράγεις στερεότυπα. Είναι κάτι που όπως είπε και ο Tnt παλαιότερα το κάναμε και εμείς, αλλά μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας βλέπεις τα πράγματα και τις καταστάσεις αλλιώς και επιλέγεις να είσαι διαφορετικός. Τώρα για το μουσικό κομμάτι μεταξύ μας έχουμε διαφορετικά ακούσματα, μπορεί σπίτι μας να ακούσουμε οτιδήποτε, οπότε θέλουμε να πειραματιστούμε και μουσικά με οτιδήποτε, καθώς είμαστε άτομα που μας αρέσει ο πειραματισμός.

BΑΥΜΑΝ: O ήχος μας ουσιαστικά είναι ένα κοινό άθροισμα των επιρροών που έχουμε ως group, αλλά κυρίως με υπόβαθρο να αναδεικνύει και να προωθεί τους στίχους. Τελευταία το hip hop έχει κάνει μια στροφή προς το πιο ήρεμο style. Εμείς αντίθετα θέλουμε να δείξουμε ότι χρειάζεται μια επιθετικότητα, μία ορμή, μία δυναμική η οποία δεν λείπει μόνο από την μουσική, αλλά και από τις καθημερινές ζωές μας. Προσωπικά πιστεύω πως στιχουργικά μέσα από τα κομμάτια μας ο ακροατής θα μπει σε μια διαδικασία να αμφισβητήσει κάποια πράγματα τα οποία σκέφτεται. Για παράδειγμα τους στίχους από το κομμάτι μας «Δεν έμαθες να ακούς» ακόμα και να τους πιστεύει κάποιος κομπλάρει λίγο να τους γράψει. Αυτό πιστεύω πως είναι και το θετικό σε εμάς, φεύγοντας από κάποια συναυλία μας ο ακροατής έχοντας ακούσει τους στίχους από τα κομμάτια μας, μπορεί να αναθεωρήσει κάποια πράγματα τα οποία πίστευε μέχρι τότε.

  • Μέσω του hip hop συχνά προωθούνται λάθος ιδέες όπως η ναρκοκουλτούρα για παράδειγμα. Ποια είναι η δική σας στάση σε αυτό το θέμα;

TΝΤ: Συνειδητά ως group δεν θέλαμε να προωθήσουμε αυτή την κουλτούρα. Γενικά δεν είναι σωστό ο κάθε δωδεκάχρονος να ακούει κάτι τέτοιο, θα ψαρώνανε και θα δίνανε εικοσάρικα για να μας ακούνε σε live, αλλά δεν θα ήταν ηθικό αυτό. Δεν λέω πως εμείς τα κάναμε όλα σωστά, σίγουρα κάποια πράγματα τα κάναμε σωστά και κάποια λάθος, πλέον όμως δίνουμε το εκατό τοις εκατό των πεποιθήσεών μας.

Sxo: Από παλιά δίναμε το εκατό τοις εκατό των πεποιθήσεων μας απλά σε κάποια πράγματα δεν είχαμε κατασταλάξει ηλικιακά. Αυτά που πιστεύαμε και τότε πιστεύω ερχόντουσαν με αγνές προθέσεις, απλά μπορεί να χρησιμοποιούσαμε όρους που τότε δεν καταλαβαίναμε πως δεν ήταν τόσο δόκιμοι και δεν ήταν ότι καλύτερο να τους παρουσιάζεις. Όσον αφορά την ναρκοκουλτούρα εγώ πάντα γέλαγα με αυτό, θεωρώ αστείο να πίνεις δύο τσιγάρα και να θεωρείς πως αυτό έχει νόημα για να κάνεις κάποιο κομμάτι βασισμένο σε αυτό. Αν το μόνο που έχεις να επιδείξεις από την ζωή σου είναι αυτό, τότε λέει πολλά για εσένα ως καλλιτέχνη και γι’ αυτούς που σε ακολουθούν σε δεύτερη φάση. Νομίζω πως υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα να αποτυπώσεις πάνω στο χαρτί, από το να επιδείξεις την  μαγκιά σου με το πόσα τσιγάρα πίνεις. Νομίζω πως ο κόσμος αλλάζει και βγαίνουν πολύ πιο συνειδητοποιημένες δουλείες, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο.

  • Η επόμενη ερώτηση είναι προς το Tnt και συγκεκριμένα για το κομμάτι «Αφανείς ήρωες». Ποία ήταν η αφορμή για να βγει το κομμάτι αυτό;

TΝΤ: Γενικά ο δίσκος (Unleash the beast) είχε ιδιαίτερα κομμάτια θεματολογικά. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός μου και σκέφτηκα πως εφόσον υπάρχει επιρροή μέσω την μουσικής, ήταν μία καλή ευκαιρία να δείξω στον κόσμο πως υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Με τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό το κομμάτι (Texas,Mc Yinka,Sxo,Pak,Ραψωδός Φιλόλογος) γνωρίζαμε πως δεν θα πάει καλά σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Όμως δεν έχει να κάνει με το πώς θα πάει το κομμάτι, αλλά με αυτό που θα μείνει στο τέλος. Αν ο κόσμος νοιαζόταν παραπάνω θα βλέπαμε περισσότερους από τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι να έρχονται στις συναυλίες. Τον τελευταίο καιρό σε χώρους που τηρούν τις προδιαγραφές βλέπεις ανθρώπους με καροτσάκια να έρχονται. Οι άνθρωποι αυτοί δεν διαφέρουν σε κάτι από τους υπόλοιπους, δυσκολεύονται απλά να έχουν πρόσβαση σε εσένα. Είναι εύλογο λοιπόν μέσα στις τόσες “μαλακίες” που θα πούμε όλοι, πρέπει να εκφράσεις και αυτούς τους ανθρώπους.

SΧΟ: Εν κατακλείδι θα χρειαστεί για κάποια κομμάτια να βάζεις τον εαυτό σου στα “παπούτσια” κάποιου άλλου. Πρέπει να δώσεις στο κοινό κάτι παραπάνω από το κοινότυπο hip hop που όλοι ξέρουμε “είμαι στο δρόμο και περπατάω στα φιλόξενα στενά της Αθήνας λες και είναι το Bronx”. Άμα ακούσεις τους περισσότερους rappers στην Ελλάδα και ζεις στο εξωτερικό, νομίζεις ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν με δίκαννα μέχρι και οι γιαγιάδες και ότι έχει γίνει τόσο δύσκολη η επιβίωση στους “αφιλόξενους δρόμους”. Ουσιαστικά η επιβίωση στην Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά για άλλους λόγους. Η επιβίωση είναι δύσκολη άμα είσαι ΑμεΑ, άμα είσαι ομοφυλόφιλος, άμα είσαι trans, άμα είσαι μετανάστης, άμα είσαι φτωχός και έχεις να θρέψεις παιδιά, άμα είσαι εγκλωβισμένος σε μία δουλειά που δεν μπορεί να σε θρέψει ικανοποιητικά. Αυτό είναι βία και αυτό είναι επιβίωση, όλα τα άλλα είναι χαζομάρες εφήβων που θα παραμείνουν για πάντα έφηβοι. Η αλήθεια είναι ότι και στο ξένο hip hop  που ακούμε αυτοί είναι οι στίχοι και ακόμα ακούμε και γουστάρουμε άπειρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει επέλθει πλέον η απομυθοποίηση. Στην τελική στο Bronx όντως σε κάθε γωνία πεθαίνουν άνθρωποι, και εδώ γίνεται αυτό αλλά για διαφορετικούς λόγους όπως είπαμε παραπάνω.

  • Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο θα έπρεπε άτομα μικρής ηλικίας να ακούνε hip hop. Ποια είναι η άποψή σας σε αυτό το θέμα;

TΝΤ: Πρέπει να είναι όλα ελεύθερα και να ακούνε οι πάντες. Δεν φταίνε οι πομποί αλλά οι δέκτες, χρειάζεται πιο κατασταλαγμένος στίχος και να ακούνε και τα τρίχρονα μουσική.

SΧΟ: Να φροντίσουν όσοι τα λένε αυτά να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους, για να μην έχουν δεύτερες σκέψεις ότι θα πάρει κάποιος τα παιδιά του και θα τα βάλει στα ναρκωτικά. Η αγάπη αυτό είναι το κλειδί, όταν δύο γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους και το δείχνουν με τον σωστό τρόπο, όλα θα πάνε καλά.

BΑΥΜΑΝ: Εμείς αρχίσαμε από τα 13 να κάνουμε μουσική, όχι να ακούμε απλά. Το ζήτημα είναι να υπάρχει καλό φιλτράρισμα και καλό κριτήριο σε αυτά που ακούς.

Απλοί άνθρωποι με ιδέες και πιστεύω που τα εκπροσωπούν και τα εκπροσωπούσαν πάντα! Η γοητευτική αλλά και σκληρή εκδοχή της ζωής που μοιράζονται μέσω της ιδιαίτερης μουσική τους και τον δυναμικό στοίχο τους φέρνουν στο μυαλό εικόνες που σε ταξιδεύουν  στην πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας και σε βάζουν σε σκέψεις.

Rationalistas μωρό μου!

Συνέντευξη: Σωτήρης Λάμπρου
Επιμέλεια κειμένου: Gio

Διαβάστε επίσης