Posted by
Blog

Με την πρόοδο που εμφανίζεται στην ραπ μουσική τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρούμε αρκετές φορές από πολλούς Έλληνες Rappers και MCs την συνένωση της ραπ και του ρεμπέτικου ήχου και τραγουδιού, που δεν ξεχνούν την ελληνική τους ταυτότητα. Χρησιμοποιούν λούπες από γνωστούς «ρεμπέτες» όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης ή ακόμα δημιουργούν τις δικές τους με βάση τον ρεμπέτικο ήχο. Σίγουρα έχεις ακουστά κάποια από τα παρακάτω κομμάτια, και αν όχι ,ευκαιρία να το ακούσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα αποτελεί ο Killah P, γνωστός και ως Παύλος Φύσσας, που δεν δίσταζε να προσθέτει μόνος ή και με τα άλλα μέλη της 3pleta (Zara Lee κ’ Μέγα) την ρεμπέτικη χροιά στην μουσική του.


Στην συνέχεια ο Εισβολέας , του οποίου και ο καινούργιος του δίσκος χαρακτηρίζεται από το ρεμπέτικο στοιχείο, έχει δώσει την δικιά του πινελιά στους στίχους και στην μουσική, δημιουργώντας βασιζόμενος πάνω στο συγκεκριμένο είδος. Σωστό ,βέβαια, είναι να αναφερθούν και «παλιές», αλλά συνάμα διαχρονικές, επιτυχίες του καλλιτέχνη, μια από αυτές είναι και η συνεργασία με την Ματούλα Ζαμάνη.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, και οι Στίχοιμα, με τους στίχους του Explicit και τα beats της Μαρίνας, οι οποίοι στο άλμπουμ «Μηχανές» με το τραγούδι «Στην αγκαλιά του Μάρκου», αναφέρονται στον Μ .Βαμβακάρη και στην ζωή του. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αποτελεί και ένα κίνητρο προς την νέα γενιά να μάθει και να αναζητήσει αυτόν τον ρεμπέτη και κατ’ επέκταση να μάθει τι εστί η ρεμπέτικη μουσική.

Κατόπιν, η συνεργασία του Θανάσιμου και του Tiny Jackal, σε μια παραγωγή του ίδιου Θανάσιμου, έχει έντονο ρεμπέτικο χαρακτήρα που γίνεται ορατός όχι μόνο από το beat ,αλλά και από του ίδιους τους στίχους και τις ρίμες και των δύο. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσθήκη της γυναικείας φωνής στο ρεφρέν , κάνοντας τα παραπάνω λεγόμενα να ισχύουν ακόμη περισσότερο. 


Οι ΛΤ, παράλληλα, στηρίζουν και αυτοί με την σειρά τους το ρεμπέτικο είδος, καθώς επίσης και διατηρούν την ελληνική τους ταυτότητα , εντάσσοντάς το σε κάποια από τα κομμάτια τους. Έχει αναφερθεί ότι οι ίδιοι συσχετίζουν την ελληνική ραπ με τα ρεμπέτικα τραγούδια. 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεμάτο «νταλκά» κομμάτι του Μανιακού, που σε συνδυασμό με το ρεμπέτικο στοιχείο που προσδίδει το μπαγλαμαδάκι, μας κάνει να θυμόμαστε εκείνους τους ρεμπέτες που τραγουδούσαν στις υπόγες. Το κομμάτι αντιπροσωπεύει την επιμονή και ταυτόχρονα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ανθρώπους προκειμένου να πετύχουν τα όνειρα τους.

P.S: Φυσικά , θα ήθελα να τονιστεί ότι υπάρχει τεράστια γκάμα τραγουδιών που μπορούν να αποδείξουν την ένωση της ραπ μουσικής με το ρεμπέτικο στοιχείο και όχι μόνο οι παραπάνω Rappers και MCs. 

Διαβάστε επίσης