Posted by
Blog

Λίγες μόνο ώρες πριν την επικείμενη δικαστική απόφαση για τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης, όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες βρίσκονται συντεταγμένοι και ενωμένοι για να δώσουν μία ηχηρή απάντηση απέναντι στον φασισμό.

Η χιπ χοπ κοινότητα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς, στη μεγάλη πλειοψηφία της, βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειάς του Παύλου, ενός μόνο από τα πολλά θύματα της ΧΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του σισύφιου δικαστικού μαραθωνίου.

Και αυτό γιατί η σημειολογία της δολοφονίας είναι διττή: Δεν δολοφονήθηκε από τα χέρια των ναζιστών μόνο ο Παύλος, αλλά και ο KillahP. Ένας ράπερ από τον Πειραιά. Ένας καλλιτέχνης με το θάρρος της γνώμης του. Μία γνώμη αγκάθι στο λαιμό πολλών και ένα μικρόφωνο ξυράφι. Εκείνο το βράδυ, μαζί με τον Παύλο, λαβώθηκε και ένα μέρος της κουλτούρας αυτής που λέγεται χιπ χοπ.

Ήδη από τις πρώτες του ρίμες στα εργατικά στενά του Πειραιά και της Νίκαιας, ο KillahP δεν ήταν ποτέ του μόνος. Είχε το crew του, τους Ε13 (Θανάσιμος, Tiny Jackal, Μέγας), ενώ ήταν δίπλα του ένα μεγάλο μέρος της σκηνής. Δεν είχε να κρύψει τίποτα. Ήταν πηγαίος, απλός και καθαρός. 

Έτσι, ήταν επόμενο, όταν ο Παύλος έπεσε από τα χέρια των εχθρών του, να σαστήσουν πολλοί. Οι αντιδράσεις της χιπ χοπ κοινότητας ήταν άμεσες. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε πληθώρα συντεταγμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με μία χρονολογική σειρά, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε ακροθιγώς την πορεία αντιφασιστικής δράσης του χιπ χοπ από τις 18 Σεπτεμβρη του 2013 μέχρι και σήμερα.

ΕΣΗΕΑ

Στις 24/9/2013, στο κεντρικό κτίριο της ΕΣΗΕΑ και με αφορμή τον πολύ πρόσφατο χαμό του Παύλου, αποφάσισαν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι πρόσωπα-θεμέλια της ελληνικής rap μουσικής: Μετζέλος, Tiny Jackal, B.D.Foxmoor, Τοτέμ, Ισσοροπιστής, Ευθύμης, 12ος πίθηκος, Μόνιμος Κάτοικος, Εισβολέας κ.α.

Η πρωτοβουλία είχε ως βασικό σκοπό μία πρώτη προσπάθεια για αυτό που ο ίδιος ο Παύλος επιθυμούσε, την ένωση της χιπ χοπ σκηνής. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ υπήρξαν και προσωπικές τοποθετήσεις. Το κλίμα ήταν φανερά φορτισμένο, μουδιασμένο και αλλοπρόσαλλο.

Αναμφίβολα, η μετέπειτα πολυσυζητημένη αυτή συνάντηση υπήρξε ένα πρωτοφανές φαινόμενο για την ιστορία του ελληνικού χιπ χοπ. Η παρουσία μορφών που αποτέλεσαν persona non grata για πολλά χρόνια στην κοινότητα, αλλά και η –προσωρινή- συνύπαρξη της λεγόμενης low bap με την χιπ χοπ, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως σύμπνοια στην κοινή γραμμή της καταδίκης της δολοφονίας. Χάθηκε ένας από εμάς, και αυτό ήταν εύληπτο από όλους ανεξαιρέτως.

RAP MONSTERS FESTIVAL

Το 2012, ο Παύλος ξεκίνησε το Rap Monsters Festival, ένα μουσικό γεγονός που παραμένει αθάνατο μέχρι σήμερα χάρη στην πρωτοβουλία του στενού του κύκλου.

Το 2015 λαμβάνει χώρα το πρώτο «νέο» Rap Monsters Festival μετά την δολοφονία. Χιλιάδες κόσμος συρρέει στο σκοπευτήριο Καισαριανής για να τραγουδήσει, με τη σημειολογία -και εδώ-να είναι εμφανώς παρούσα. Τα έσοδα διατέθηκαν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων με προορισμό τα σημεία υποδοχής προσφύγων.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, σηματοδοτείται και η αρχή της δίκης της ΧΑ με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Γνωστά και μη ονόματα της χιπ χοπ ενώνουν τα μικρόφωνα τους προς έναν πλέον κοινό σε όλους σκοπό, τη δικαίωση των θυμάτων και την οριστική καταδίκη της ΧΑ.

Η ετήσια καθιέρωση του Rap Monsters τα επόμενα χρόνια έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα του Παύλου. Η λεγόμενη «ένωση»από τα λόγια πέρασε στην πράξη. Συνέβη τελικά και αυτό που εκ θεμελίων η κουλτούρα αυτή θεωρεί αυτονόητο: Να μιλάει εκ μέρους του περιθωρίου, τον βασικό εχθρό του φασισμού. Να δίνει φωνή στον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον εξαθλιωμένο και τον αντιφρονούντα.

H πιο πρόσφατη μορφή του φεστιβάλ ήταν διαδικτυακή. Την ημέρα των γενεθλίων του Παύλου, υπήρξε live μετάδοση ακυκλοφόρητων και μη κομματιών του με τη μορφή mixtape στο youtube. Τα ηχεία από τα διαμερίσματα μπήκαν στο τέρμα, στον καιρό μίας πανδημίας. Γιατί ο αντιφασιστικός αγώνας δίνεται και θα δίνεται παντός καιρού.

Στα 5 κατά σειρά φεστιβάλ συμμετείχαν εκτός από rappers, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες από έτερους μουσικούς χώρους. Η λίστα όλων των συμμετεχόντων αξίζει να καταγραφεί:

TinyJackal, 12ος πίθηκος, Τοτέμ, Μέγας, flowjob, Ορθολογιστές, Wrongface, Λύκος, Εversor, Jk1, McYinka, Μυστική Συνταγή, Βέβηλος, TafLathos, LogosApeili, Phyrosun, ΛΕΞ, Kύκλωμα, Mi55t, Kickthebucket, Soulnek, Ονειρολαγνοι, Brak, Στοιχειο, Andrij, X-Kape, Razastarr, Magic de Spell, Υπόγεια Ρεύματα, Fundracar, Alex K &Stef (Last Drive), Μύκητες, Σ. Γραμμένος, Taburo Bota, Anser, SUPREME, 6ARIA, Λογος Τιμης, Zoro&Buzz, Obnoxious Kas, Expend Flow.

RAP ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η 1η Ιανουαρίου 2020, αποτελεί μία εξίσου ημερομηνία σταθμός στην πορεία στήριξης του χιπ χοπ προς τον Παύλο.

Προηγείται η εξοργιστική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που φορτώνει τον φόνο αποκλειστικά στον Γιώργο Ρουπακιά με την πρόφαση της «τυχαίας συνάντησης» και την αθώωση όλων των υπολοίπων συνεργών και μελών της ΧΑ.

Ένα κείμενο που καταδικάζει την ανωτέρω απόφαση υπογράφεται από την συντριπτική πλειοψηφία της χιπ χοπ κοινότητας. Οι 336 υπογραφές από Mcs, Djs, Beatmakers υπέδειξαν πως το χιπ χοπ βρίσκεται στο σημείο καμπής της διαδικασίας ωρίμανσής του, της πορείας προς το γνώθι σαυτόν.

Περισσότερα εδώ: https://rapsispirosi.blogspot.com/

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Μέσα στην οχλοβοή του ζαλισμένου δημοσίου λόγου οι φωνές των αδύναμων συνήθως καταπίνονται. Εκεί, έρχονται τα σύμβολα να λύσουν τη σιωπή. Μέσα στα σύμβολα φωλιάζουν όλες εκείνες οι βαριές ανάσες και οι κουβέντες που δεν χώρεσαν στις εφημερίδες και στα έντυπα της αστικής δημοκρατίας.

Η φίμωση του KillahP έγινε σύμβολο. Έστρωσε το δρόμο ώστε να δοθεί η κατάλληλη στιγμή η ώθηση στο ελληνικό χιπ χοπ να ωριμάσει. Έδωσε την ευκαιρία να «καταλάβει» τον εαυτό του. Να συνειδητοποιήσει πως πίσω από τα ελαστικότατα μουσικά και αισθητικά του όρια υπάρχουν κάποια στοιχειώδη και άκαμπτα υλικά που το πλάθουν.

Από την άλλη, ειπώθηκαν πολλά από αρκετούς, τα οποία τελικώς δεν έγιναν ποτέ πράξεις. Υπήρξαν συγκρούσεις, προκλητικές στάσεις και προσπάθειες αποπρασανατολισμού και αναχέτισης της δύσκολης αυτής συσπείρωσης.

Είναι ανεφικτό, ωστόσο, μία τόσο ξεχειλωμένη σκηνή να βρεθεί σε απόλυτη ιδεολογική εθυγράμμιση. Αυτό έγινε κατανοητό ήδη από το 2001, όταν η πρώτη γενιά των ράπερ του ενενήντα έπαψε να κινείται σε παράλληλες ιδεολογικές γραμμές και το κοινό έφαγε το πρώτο ηχηρό χαστούκι. Οταν δηλαδή οι TXC γίναν οι έλληνες που έχουμε συνηθίσει. Θα υπάρξουν και οι «άλλοι», λοιπόν, ανάμεσα μας και αυτό είναι σχεδόν νομοτελειακό.

Υπάρχουν μουσικοί και άνθρωποι της τέχνης που βρίσκονται στον πυρήνα της αντιφασιστικής δράσης και αφιερώνονται σε αυτήν. Δεν είναι ραπερς. Και αυτό δεν έχει και πολύ σημασία. Η συνομιλία και η συμπαράταξη απέναντι στον κοινό εχθρό του φασισμού δεν πρέπει να βάζει όρια σεχταρισμού.

Και τελικώς, η μεγαλύτερη επιτυχία βρίσκεται στο απανταχού παρόν «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Ένα σύνθημα που γέμιζε όλα αυτά τα χρόνια τις συναυλίες, από τις πλατείες μέχρι τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Από τις μαζικές πορείες στην Αθήνα μέχρι αυτές στους δρόμους του Βερολίνου. Τα graffiti από τον ΗΣΑΠ μέχρι τους τοίχους της Μόσχας με το όνομα του KillahP.

Διαβάστε επίσης

    None Found