Posted by
Blog

Καθημερινά περνούν μπροστά από τα μάτια μας δεκάδες ειδήσεις. ‘Ενα απλό σκρολάρισμα στα σόσιαλ μίντια μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούμε ( άλλες φορές αξιόπιστα, άλλες όχι ) μέσα σε χρόνο dt για οτιδήποτε έχει συμβεί ακόμη και τα τελευταία λεπτά σε οποιαδήποτε γωνία του κόσμου.

Όλοι μας θα περίμεναμε πως με τις υπάρχουσες δυνατότητες οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερα ενημερωμένοι από ποτέ, καθώς και η σκέψη τους θα ήταν πιο συγκροτημένη. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Αφενός, λόγω των fake news, αφετέρου λόγω της ανυποληψίας των ειδήσεων.

Η συνεχής ροή των ειδήσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση ως προς τη σημασία, στο μυαλό του αναγνώστη, των εγκαινίων ενός vegan εστιατορίου στο Κολωνάκι με ένα φονικό τυφώνα στην Φλόριντα, που άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα έχουν στόχο να αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους. Δημοσιεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες ειδήσεις, προσπαθώντας να τις κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές. Συνεπώς, οι επικεφαλίδες τους πρέπει να τραβάνε την προσοχή του αναγνώστη, ασχέτως του θέματος που πραγματεύονται. Ταυτόχρονα, εξαιτίας αυτού οι αναγνώστες σπάνια ξεπερνούν το διάβασμα των τίτλων και δίνουν σημασία στο κυρίως κείμενο.

Τα σόσιαλ μίντια έχουν καταργήσει την έννοια της αρχισυνταξίας. Σε κάθε εφημερίδα, σοβαρό ειδησεογραφικό σάιτ, δελτίο ειδήσεων, κάποιος επιλέγει το χρόνο, χώρο και το βάθος έρευνας που θα δωθεί σε κάθε είδηση, καθώς και τον τρόπο παρουσίασής τους, ανάλογα με τη σημασία που τους αποδίδει. Στα σόσιαλ μίντια κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, αφού μέσω των cookies, απλά προσφέρονται στα κινητά μας οι ειδήσεις και τα άρθρα που πιθανώς θα μας ωθούσαν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο μαζί τους.

-Το ίντερνετ στις απαρχές του φάνταζε ως μία αμεσοδημοκρατική ουτοπία, ερχόμενο σε σύγκρουση με το κατσετημένο και διεφθαρμένο σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πλέον, σε μεγάλο βαθμό έχουν διαψευσθεί αυτές οι προσδοκίες. Το πως και το γιατί ίσως το συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Αποτελεί γεγονός, πως ακόμη και σήμερα το ίντερνετ παράγει μικρότερο αριθμό πρωτογενών ειδήσεων σε σχέση με τις εφημερίδες. Μπορεί να μας φαίνεται αδιανόητο, όμως στο ίντερνετ διαβάζουμε κατά βάση διαφορετικές εκδοχές των ίδιων γεγονότων ή περαιτέρω σχολιασμό αυτών, ακόμη και σχολιασμό του σχολιασμού.

-Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιο όγκο δεδομένων, όμως θα χρειαστεί ορισμένα να περάσουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, ώστε κάποια άλλα να μείνουν στην κορυφή της λίστας. Αυτή η κατάταξη δεν είναι πάντα ορθολογική. Π.χ. Πόσοι θυμούνται πως φέτος (2020) συνέβησαν οι τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία;

Ο ορυμαγδός πληροφοριών εν τέλει μας καταντάει περισσότερο αποχαυνωμένους και ανήμπορους να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη γνώμη πάνω σε γεγονότα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούμε ακόμη και την αίσθηση της ανημποριάς στο να επηρεάσουμε το οτιδήποτε.

Mάλλον έφτασε ο καιρός που πρέπει να βάλουμε οι ίδιοι φίλτρα στις πληροφορίες που απορροφούμε, καθώς η παρωχημένη γνώση είναι ισοδύναμη της άγνοιας.

Διαβάστε επίσης

    None Found

About Orestis

Ισορροπώ την ύπαρξη μου μεταξύ των σκοτεινών στενών της μητρόπολης και των ηλιόλουστων παραλιών της χώρας. Ασυνάρτητος στις μουσικές επιλογές μου ευελπιστώ καταφέρω να καρφιτσώσω ένα κομμάτι ή μία φράση στο μυαλό